top of page
  • Foto van schrijverDaan Fousert

Potentiële natuurgebieden voor zonnepanelen parken?




Gisteren reed ik langs de A15 in de buurt van Elst (Gelderland) en wat me opviel was dat men daar drukdoende was met het opbouwen van zonnepanelen parken. Grote gebieden landbouwgrond en/of grond dat voor natuur gebruikt kan worden, wordt daar vol gelegd met zonnepanelen. Waarschijnlijk aan landbouwer die zijn grond goed heeft kunnen verpachten aan een energiebedrijf, die dat vervolgens kan vol leggen met zonnepanelen.

Ik snap de landbouwer en ik begrijp ook het energiebedrijf. En toegegeven: zonnepanelen hebben effect en kunnen helpen bij de energietransitie. Bovendien worden zonnepanelen steeds duurzamer geproduceerd, alhoewel ze nog wel afkomstig zijn uit China, dus daar moeten we wel alert op blijven.


Ik begrijp de overheid niet.

Wat ik niet begrijp is dat onze overheid dit soort activiteiten maar toestaan en daarvoor vergunningen afgeven. Tegenover het stuk waar deze panelen worden opgebouwd, ligt het nieuwe logistieke centrum van Nabuurs. Hun dak ligt vol met zonnepanelen, dus zij zijn goed bezig. Neemt niet weg het feit dat er in ons land nog duizenden vierkante meters bedrijfsgebouwen op industrieterreinen liggen zonder dat daar ook maar één zonnepaneel op ligt. Grote lege en kale oppervlaktes die gebruikt kunnen worden voor de aanleg van zonnepanelen. Uit het zicht. ‘Ja maar’, roept er dan iemand, ‘niet al die daken zijn geschikt voor zonnepanelen of niet sterk genoeg’. Dat weet ik maar ik vraag me dan oprecht af of we bij al die miljarden die we uitgeven voor de energie transitie, deze niet kunnen gebruiken voor de versterking van al die ‘ongeschikte’ daken of kunnen die energiebedrijven hun winsten niet inzetten deze daken te versterken? Het mes snijdt dan aan twee kanten: ten eerste hoef je geen (landbouw- of natuur-) grond te gebruiken voor dit soort parken, ten tweede maak je er een verdienmodel van voor de eigenaren van al die gebouwen met lege daken. Het zal een energiebedrijf niet uitmaken of die pacht aan een landbouwer of aan een bedrijfseigenaar moeten betalen.

Het allerbelangrijkste is dat we ons land niet ‘vervuilen’ door het vol te leggen met zonnepanelen.






Blijft de landeigenaar over. Ja, die is gestopt met landbouw en zit met zijn grond. Per slot van rekening wil hij daar ook aan verdienen. Ook daar is een oplossing voor: al die grond kan verpacht worden aan Staatsbosbeheer of aan de overheid, zodat we daar natuur kunnen aanleggen. Stroken bos of algemeen groen. Goed voor CO2 absorptie en dus goed voor het milieu.


Goed bezig!

De doelstelling van de overheid is de reductie van stikstof en CO2. Dat bereik je niet door vrijkomende grond vol te leggen met zonnepanelen. Wel door er groenstroken van te maken.

Ons land is al aardig ‘vervuild’ met windmolens, waar we nu ook al vraagtekens achter zetten. Gaat nu hetzelfde gebeuren met zonnepanelen parken? Rij maar eens door Nederland en je ziet overal dit soort parken verschijnen. En dat terwijl er zoveel industrieterreinen zijn met giga-gebouwen met lege daken?

Ik zou zeggen: Leg die eerst eens vol! En bewaar grond voor natuurstroken.

Dan zijn we pas goed bezig.

103 weergaven

Comments


bottom of page