top of page
  • Foto van schrijverDaan Fousert

POSITIVITEIT WERKT! Al >28000 views

Bijgewerkt op: 10 feb. 2022Dit schreef ik in mijn blog in januari: Wij zijn de wereld en alles wat we om ons heen zien is een reflectie van onszelf en ons gedrag. Daarom heb ik me voorgenomen om me in 2022 positiever op te stellen: dus niet meer mopperen op alles en nog wat; niet meer klagen of zaken benaderen met cynisme. Want als ik een ander geluid wil horen in deze wereld dan begint het bij mijzelf. Bovendien: hoe harder ik mopper, des te meer versomber ik en dat wil ik niet. Dus in 2022 ga ik alles positief benaderen.’

Een positieve instelling maakt niet alleen mijzelf blij maar ook de omgeving om mij heen. Positivisme impliceert niet dat ik kritiekloos word. In tegendeel. Alleen wil ik wel proberen om de kritiek die ik ga uiten op een dusdanige manier te brengen dat het opbouwend kan zijn en niet slechts cynisch, gefrustreerd of boos.


Zo'n tien dagen geleden schreef ik een post op mijn LinkedIn-account waarin ik melding maakte van het feit dat de nieuwe Minister van Onderwijs, Robbert Dijkgraaf, mij een persoonlijke brief stuurde om me te bedanken voor mijn boek ‘Leiderschap voor Toekomstmakers’ dat ik hem gestuurd had met de felicitatie tot zijn benoeming.


Wat me heel blij stemt, is dat ik het bewijs kreeg aangeleverd van mijn voornemen van dit jaar. Maar liefs meer dan 28.000 views kreeg dit bericht (en er komen nog dagelijkse nieuwe views bij). Natuurlijk vroeg ik me af hoe dat mogelijk is. Bovendien kreeg ik heel veel evenzo positieve reacties van allerlei mensen die ik ken maar ook die ik niet ken. Allen waren blij met de blijdschap die ik getoond had.


Het was een zomaar blij en positief bericht dat ik postte maar het effect dat zo’n bericht scoort is zoveel groter en geeft alle reden om blij te zijn. Het bewijst en geeft kracht aan mijn uitgangspunt dat een positieve instelling niet alleen mijzelf blij maakt maar ook mijn omgeving.


Het jaar 2022 is alweer ruim een maand oud en tot op heden ben ik erin geslaagd positief te blijven qua instelling. Natuurlijk zie ik dingen om me heen waar ik kritiek op heb en, zoals ik in de intro aangeef, positivisme impliceert niet dat ik kritiekloos ben. Mijn uitdaging is die kritiek opbouwend te uiten zonder te vervallen in cynisme en gemopper.


Iemand herinnerde mij aan mijn boek ‘Leef je ziel’ waarin ik het volgende schrijf:


Iedere gedachte is energie, die zijn vorm krijgt in het bewustzijn. Wat je denkt, wat je voelt, hoe jij je gedraagt, wat je waardeert en hoe je werkt en je leven leeft.

Je kunt beïnvloeden en sturen door je bewustzijn te sturen.

Dat schept andere vormen van denken, voelen en handelen, het verandert je ervaring. Iedere ervaring en elke verandering in je ervaring weerspiegelt je intentie. Een intentie is niet alleen een verlangen, je gebruikt er ook je wil bij. Als je het anders wilt, dan helpt het verlangen alleen niet. Je moet er ook iets voor doen.


Veel cynische en mopperende berichten heb ik weer langs zien komen en ik heb ze gemeden omdat ik daar niet meer aan mee wil doen (=sturen van bewustzijn). Het gevolg is dat ik de wereld kleurrijker zie en bovenal dat het geen invloed heeft op mijn gemoedsrust (=verandering van ervaring). Ik kan het van harte aanbevelen omdat ook jij regisseur kunt worden van jouw stemming. Je moet er wel iets voor doen. Als ik met een positief bericht al meer dan 28000 mensen bereik, hoe snel slaat de stemming in ons land dan om als we dat allemaal doen.115 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page