top of page
  • Foto van schrijverDaan Fousert

BEOORDEEL JOUW FOOTPRINT
Natuurlijk bekommeren we ons allemaal om het milieu en de aarde. Tenzij je een milieu scepticus bent, anders wil je ook bijdragen aan een betere aarde en vooral het herstel daarvan.

We houden ons aan de regels voor afvalscheiding en brengen netjes ons glas naar de glascontainer. En misschien heb je zelfs zonnepanelen op je huis of een ander milieuvriendelijk verwarmingssysteem of rijd je ook nog eens elektrisch. Hopelijk consumeer je heel bewust en eet je hoofdzakelijk biologisch en geen tot weinig vlees. Dit alles zijn uitingen van ecologisch intelligent gedrag.


Op basis van de EcQ classificatie waar ik een boek over schreef (EcQ, Ecologische Intelligentie), heb ik ook een persoonlijke classificatie gemaakt. Feitelijk deed ik dat voor mijzelf. Om mijn EcQ gedrag te toetsen en op basis hiervan kwam ik tot de conclusie dat ik nog beter kan.


Je hoeft namelijk niet te wachten op meer regels van de overheid. Zelf ben je bij machte stappen te maken en nog meer te doen.


Wat ik ook ontdekte was het ‘speel element’ in deze classificatie. Door deze voor mijzelf in te vullen en anderen te vragen dat ook tot doen, kwam ik tot leuke en inzichtelijke gesprekken. En met elkaar p[raten over dit onderwerp, leidt tot een verdere bewustwording. Je kunt elkaar helpen door anderen toe te staan kritisch te zijn op jouw gedrag en je te bevragen. In ieder geval kweekt deze persoonlijke classificatie inzicht en betrokkenheid en helpt het je nog meer na te denken en nog meer stappen te maken.


Het idee is simpel. Kleur de blanco sterren op je score-overzicht en schrijf op wat je nog meer kunt doen en waar je tegenaan loopt.

De criteria per ecologisch aspect vind je op de volgende acht overzichten.


En…kleur bij twijfel een lagere kleur in. Een beetje wel is nog steeds een heleboel niet! En maak een plan om je scores te verbeteren en ontdek hoeveel je nog meer kunt doen!


Wees streng voor jezelf want daarmee help je de aarde…en uiteindelijk jezelf!


Veel plezier en succes bij het invullen!


Daan Fousert


Meer doen?

Deze classificatie is een product van mij, maar mocht je nu in breder verband hiermee aan de slag willen, in je gezin of in je team, dan deel ik deze graag met je. Stuur me in dat geval een berichtje en dan krijg je van mij het PDF bestand van deze classificatie.
36 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page