top of page
  • Foto van schrijverDaan Fousert

Een andere mindset voor 2022


Velen zullen het met me eens zijn dat de corona-periode niet de meest makkelijke was. En dan zal ieder een in staat zijn het eigen ongemak te benoemen. Het jaar 2021 heeft ons ook verleidt tot negativisme. Ik heb me daar zelf mede schuldig aan gemaakt: mopperen op het beleid rond corona; klagen over de maatregelen die genomen moesten worden, negatief reageren op de ondersteuningsmaatregelen waar ik zelf niet van kon profiteren als zelfstandige; commentaar leveren op de lange formatieperiode en cynisch reageren op het coalitieakkoord. En zo zijn er nog meer dingen te noemen.

Kort voor de kerst kwam ik een bericht tegen op mijn LinkedIn account van Dr. Robert Perkins die de volgende vraag stelde:


‘Perspectief... Stel dat je geboren was in 1900?’


Vervolgens schets hij wat je allemaal zou hebben meegemaakt tegen de tijd dat je 75 was: een eerste wereldoorlog met 20 miljoen doden, de Spaanse griep met 50 miljoen doden, een giga wereldwijde economische crisis in 1928 met massale werkloosheid en honger; een Tweede wereldoorlog met 60 miljoen doden; een Koreaanse oorlog en de oorlog in Vietnam met meer dan 7 miljoen doden; een HIV-uitbraak en een ebola uitbraak met vele duizende doden, enz. enz.


Deze vraag zette voor mij alles wat we nu meemaken in een ander perspectief en ik realiseerde me dat wij, zeker in dit deel van de wereld, al ruim 75 jaar een leven leiden van voorspoed en welvaart. Natuurlijk zitten er dingen tegen en mogen we ons zorgen maken over epidemieën, het klimaat en de ecologie in het algemeen en ja er zijn nog veel gebieden waar ze niet die welvaart kennen die wij hebben. En juist dat zou ons milder moeten stemmen. Ik realiseerde me dat Corona ons de afgelopen twee jaar harder heeft gemaakt en cynischer. Kijk naar wat er af en toe gespuid wordt op internet en hoe we ons gedragen naar hulpdiensten en naar elkaar. Verdraagzaamheid is soms ver te zoeken.

Toen schoot mij een post van Varinka Bouman door het hoofd waarin zij stelt: ‘You always have a choice’ en het deed me ook beseffen wat ik al eens eerder had geschreven: ‘Heel goed dat de spiegel ons af en toe wordt voorgehouden. Wat we dan zien is een reflectie van onszelf en van de wereld, die wij zijn!’


Mijn voornemen voor 2022!
Wij zijn de wereld en alles wat we om ons heen zien is dus een reflectie van onszelf en ons gedrag. Alhoewel het nog geen 1 januari is, heb ik me voorgenomen om me in 2022 positiever op te stellen: dus niet meer mopperen op alles en nog wat; niet meer klagen of zaken benaderen met cynisme. Want als ik een ander geluid wil horen in deze wereld dan begint het bij mijzelf. Bovendien: hoe harder ik mopper, des te meer versomber ik en dat wil ik niet. Dus in 2022 ga ik alles positief benaderen en in plaats van een negatieve houding kiezen voor positivisme. Dit voornemen geeft me al een blij gevoel, kun je nagaan wat dit met het jaar 2022 doet. Ik kan de wereld vrediger maken door mijn gedrag en de wereld zelf biedt me zoveel schoons dat ik ook blij kan zijn in plaats van boos. Kijk maar eens naar de foto’s van mijn collega Pauline van der Lee en laat dat gevoel ons sturen.


Doe je mee?

224 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page