top of page
  • Foto van schrijverDaan Fousert

FOUTE ZONNEPANELEN


Gisteren bereikte ons het nieuws via de NOS en het Financieel Dagblad dat veel zonneparken in Nederland die zijn opgebouwd met geld van de overheid, bestaan uit panelen die afkomstig zijn van Chinese bedrijven die het niet zo nauw nemen met mensenrechten en de Oeigoerse moslimminderheid inzetten voor dwangarbeid om deze panelen te maken.

Ook op veel van onze daken zouden dit soort panelen terug te vinden zijn.

De berichten zijn gebaseerd op een groot Amerikaans onderzoek waaruit is gebleken dat in de Chinese grondstoffenindustrie op grote schaal dwangarbeid wordt ingezet.

Wereldwijd en natuurlijk ook in Nederland is veel vraag naar zonnepanelen. Dit alles in onze strijd tegen luchtvervuiling en in een poging de CO2 uitstoot te reduceren. Uit het onderzoek zou ook blijken dan bijna alle grote Chinese fabrikanten van zonnepanelen contracten hebben met deze verdachte grondstoffenleveranciers.

De top 10 bedrijven van zonnepanelen leveranciers wordt gedomineerd door 9 Chinese bedrijven. Grofweg komt 60% van alle zonnepanelen uit China. Dat heeft ook te maken met het feit dat de grondstof voor zonnepanelen, polysilicium uit de westelijke regio Xinjiang afkomstig is waar met name de Oeigoerse moslimbevolking wordt onderdrukt. Volgens de Nederlandse Tweede Kamer is er sprake van genocide, inderdaad volkenmoord.

Wellicht dat door deze dwangarbeid en onderdrukking de Chinese panelen 20% goedkoper zijn dan panelen uit andere bronnen.


Dom bezig


Vanuit ecologische intelligent (EcQ) zijn we natuurlijk verschrikkelijk dom bezig als we zonnepanelen van deze oorsprong blijven gebruiken. Ik wil het nog sterker zeggen: we hadden sowieso nooit panelen van deze oorsprong mogen kopen als we vóór de aanschaf onderzoek hadden gedaan naar de oorsprong van de panelen. Maar zoals met zoveel dingen, bijvoorbeeld elektrische auto’s en plofkippen, gaan we liever voor ons economisch gewin dan voor de ecologische zuiverheid van een product en kijken we niet verder dan onze neus lang is.


In mijn boek EcQ, Ecologische Intelligentie, behandel ik de acht aspecten van ecologie (biosfeer, biodiversiteit, leefwereld, milieu, klimaat, inclusiviteit, diversiteit en circulariteit). Chinese zonnepanelen scoren negatief op maar liefst zes van de acht aspecten. Zie onderstaande classificatie. Dan zijn we niet goed bezig!



Stop het dweilen met de kraan open


Natuurlijk moeten we iets aan klimaatverandering doen, maar het is dweilen met de kraan open als we positief scoren op slechts twee van de acht aspecten en we zijn bovenal hypocriet bezig als we onze daken vol leggen met foute panelen en tegelijkertijd wegkijken bij berichten zoals dit bericht en daar niet direct actie op ondernemen. Of eigenlijk sterker: ons huiswerk voor de aanschaf niet beter doen.

Gelukkig eist de Nederlandse zonne-energiesector nu duidelijkheid. Maar iemand uit de sector verklaarde gisteren op het nieuws nog wel dat hij doorgaat met de levering van deze panelen totdat inderdaad blijkt dat dat het bericht klopt. In beeld achter hem zag je, cynisch genoeg, een hal vol liggen met zonnepanelen die allemaal nog uitgeleverd moeten worden. Misschien moeten we een stapje verder gaan en het voorbeeld van de Verenigde Staten volgen waar ze overwegen te stoppen met het importeren van dit soort panelen totdat er duidelijkheid is.

Alleen met duidelijkheid en stringente maatregelen kunnen we werken aan behoud van de ecologie over alle acht aspecten en kunnen we zorgen dat ook in het productieproces er ecologisch intelligent en verantwoord gewerkt wordt.


Wil je meer weten over EcQ en EcQ classificering en hoe we ecologisch intelligent kunnen gaan leven, produceren en onze maatschappij kunnen opbouwen? Lees dan mijn boek: EcQ, Ecologische Intelligentie.

77 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page