top of page
  • Foto van schrijverDaan Fousert

INZICHT EN UITZICHT

Bijgewerkt op: 3 mrt. 2021

Waarom ik Esther Ouwehand zo goed aanvul.


INZICHT


Het afgelopen weekend heb ik het boek ‘Dieren kunnen de pest krijgen. En dan?’ van Esther Ouwehand gelezen. Dat zouden we allemaal moeten doen. Van veel van de feiten die zij geeft, was ik al op de hoogte vanwege mijn vooronderzoek voor mijn boek. Maar ook heel veel wist ik nog niet. Op een indringende en duidelijke wijze, de manier waarop Esther ook altijd heel gedegen en professioneel zich uitspreekt in de Tweede Kamer, geeft ze inzicht in de manier waarop het eraan toe gaat in Nederland als we het hebben over onze omgang met dieren, met name in de intensieve veeteelt. Ze fileert het systeem waarop er geslacht wordt en hoe er ‘geboerd’ wordt. Het is geen aanklacht aan het adres van de boeren omdat die zich hebben laten leiden door de landbouworganisaties, de Rabobank en het neoliberale overheidsbeleid van steeds maar meer. Alles ten behoeve van de heilige koe: de neoliberale economie. Ze legt uit hoe er landbouwpolitiek is en nog steeds wordt bedreven en hoe bepaalde politieke partijen al tientallen jaren hypocriet roepen dat het anders moet en dat het zo niet langer kan en het moet worden afgebouwd terwijl ze in werkelijkheid groei en export stimuleren en met allerlei regeltjes hun eigen 'boodschap' omzeilen. Tientallen jaren werden en worden we voorgelogen en misleid door cijfers en rapporten die alleen het daglicht mogen zien als ze een ‘beter’ beeld verschaffen dan de harde werkelijkheid. Sterker nog: cijfers worden gemanipuleerd en verkeerd voorgesteld.

Je mag van Esther vinden wat je wilt en je mag ook van de Partij van de Dieren vinden wat je wilt. Eén ding kun je haar en hen echter niet verwijten, namelijk dat ze aan stemmingmakerij doen en hun feiten niet kennen. Ik zou zeggen: lees Esthers boek en kom zelf tot een mening en een oordeel. Haar boodschap: willen we niet van virus naar virus rennen en bij herhaling ons land op slot doen omdat er weer een pandemie uitbreekt, dan zullen we drastisch moeten schakelen en is verder uitstel onmogelijk en zelfs levensbedreigend.

Kortom, Esther geeft inzicht waar je niet omheen kunt.



UITZICHT


Inzicht zonder uitzicht is zeilen zonder kompas. Esther trekt in haar boek heel hard aan de bel. En dat doet ze goed onderbouwd en integer. Het is geen toeval dat een week na het verschijnen van haar boek mijn boek ‘EcQ, Ecologische Intelligentie’ verschijnt. Het is pure synchroniciteit want daar waar zij INZICHT geeft in de ernst van de situatie en de ernstige verloedering van onze ecologie, bied ik in mijn boek UITZICHT hoe we dat kunnen aanpakken: niet slechts op één aspect van de ecologie schakelen, want dan verschuiven we het probleem, maar een integrale aanpak van alle problemen van onze ecologie, verdeeld over de acht aspecten daarvan: biosfeer, biodiversiteit, leefwereld, milieu, klimaat, inclusiviteit, diversiteit en circulariteit. In mijn boek bied ik uitzicht op een ecologische economie, een economie die de wereldsamenleving kan verzoenen met de levende systemen van onze aarde en die onze aarde weer tot een gezonde en leefbare planeet kan maken waarbij geld verdienen en economie bedrijven nog steeds kan, zij het op een andere manier.

De reden dat de neoliberale politiek wegkijkt van de ecologische problematiek is gelegen in het feit dat zij het monetaire systeem heilig hebben verklaard en dit koste wat het kost overeind wil houden. Een ecologische economie biedt voldoende verdien mogelijkheden voor iedereen, zonder schade aan te richten aan onze aarde en aan ons als mensheid.


Nog even en dan gaan we naar de stembus. Het is aan ons. Wij kunnen door onze stem invloed uitoefenen welke weg we straks kiezen: doorgaan op de oude voet en maar blijven uitstellen of kiezen voor een andere politiek en voor onze aarde.


Lees het boek van Esther om inzicht te krijgen in hoe ernstig de situatie is en lees mijn boek om daaruit hoop te putten dat het anders kan. En breng met die kennis je stem uit op 17 maart aanstaande.

53 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page