top of page
  • Foto van schrijverDaan Fousert

Kunstlicht als energiebron?

Bijgewerkt op: 24 mrt. 2023



‘Naast zonlicht kunnen zonnecellen ook kunstlicht omzetten in energie’, aldus professor Zeman van de TU Delft. ‘Lampen in huis geven ook licht af met een bepaald spectrum dat gebruikt kan worden voor stroomopwekking, zij het in mindere mate dan zonlicht. De televisie kun je er niet mee aandoen, maar in combinatie met een thuisbatterij die buiten opgewekte energie opslaat, zouden ze wel hun bijdrage kunnen leveren in de energievoorziening.’’


Uitdaging


De glastuinbouw is een van de grootste gasverbruikers van Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de sector verantwoordelijk voor zo'n 9 procent van het totale gasverbruik. De energiekosten vormen volgens Glastuinbouw Nederland voor de gemiddelde glastuinbouwer zo'n 30 procent van de totale kosten.


Alleen bij gewassen die niet veel licht nodig hebben, zoals voor de kweek van sla en perk planten, kunnen zonnepanelen worden geïntegreerd in het dak van de kas, zegt Van Uffelen, een kassenbouwer. “Dat kan door gebruik te maken van bestaande daksystemen, waarbij de zonnepanelen worden gemonteerd op de goten en de kasconstructie. Dit wordt veel in Frankrijk gedaan, waar kwekers subsidie krijgen om zonnepanelen te plaatsen op hun kassen. Hierbij is één kant van de nok altijd helder glas, terwijl de andere kant bedekt is met panelen. Niet beide zijden, want tuinders hebben ook licht nodig en moeten altijd een raam kunnen openzetten om te luchten, teneinde het niet te warm te laten worden in de kas.”

Toch geloof ik dat het ook anders kan en deze mogelijkheid is zeker de moeite waard van het onderzoeken.

Ervan uitgaande dat Prof. Zeman gelijk heeft en je met kunstlicht ook energie kunt opwekken waarom voorzien we de kassen in de tuinbouw dan niet met kantelbare zonnepanelen. Overdag staan ze open omdat zonlicht nodig is voor de groei van de gewassen in de kas. Maar ’s nachts als al het kunstlicht in de kas aangaat, worden de panelen gesloten en worden ze ‘gevoed’ met het kunstlicht dat nu massaal verloren gaat. Rij maar eens door het Westland en je ziet de lichtvervuiling en deze ‘vervuiling’ kan dan dienstdoen als opwekker van energie, volgens deze tekening:



Op deze wijze snijdt het mes aan twee kanten: je hebt zonlicht overdag en ’s nachts gebruik je het kunstlicht om energie mee op te wekken. Natuurlijk vereist dit een sterke kasconstructie maar daarvoor verwijs ik naar de glasbouwer Van Uffelen, die aangeeft dat dit op de randen van de kassen mogelijk moet zijn.

Ik ben een leek maar ik hoop dat er specialisten zijn die dit idee oppakken en er eens serieus naar willen kijken.

30 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page