top of page
  • Foto van schrijverDaan Fousert

SCHAAMTELOZE GROENE LEUGENSOok al ben ik al jaren actief op het gebied van rentmeesterschap en ecologie, toch schrik ik ieder dag opnieuw van de wijze waarop wij met onze aarde omgaan. Door mijn belangstelling ben ik ingeschreven bij allerlei nieuwsbrieven op dit gebied en lees ik vele boeken gerelateerd aan dit onderwerp.

Dat is een pijnlijke exercitie want met ieder document dat ik lees of ieder boek dat me de weg wijst op mijn pad, neemt mijn moedeloosheid maar vooral mijn machteloosheid toe.


Echter niet mijn gedrevenheid om iedereen bewust te willen maken van de feiten en de voortdurende evaluatie van mijn eigen gedrag. Ook ik ontdek dagelijks dat ik stappen kan maken en dat kan jij ook. Ik kom hier aan het einde van deze blog op terug.


WE WORDEN VOORGELOGEN

Het meest recente boek dat ik las heeft me diep geraakt en inzicht gegeven in de mate waarop wij als consument, als burger en als mens ‘belazerd’, vergeef me het woord, worden. Het gaat om het boek van Kathrin Hartmann ‘Groene Leugens, duurzaamheid als verkooptruc’. Met tranen in mijn ogen heb ik dat boek gelezen en iedere pagina heeft me verbaasd over wat er werkelijk gaande is in de wereld en op de consumentenmarkt. Ik dacht dat ik inmiddels al aardig gehard en bestand was tegen de ‘verhalen’ die opgedist worden, niet dus.

Het boek van Kathrin is niet zomaar een boek. Ze beschrijft feilloos hoe wij ons laten voorliegen door allerlei organisaties die ons willen laten geloven dat we goed doen in het kopen van hun producten of het doneren van geld voor hun activiteiten, terwijl we, achter onze rug om, gewoon op het verkeerde been worden gezet. En schrik niet: ook onze overheden weten er raad mee en doen mee aan allerlei spelletjes die de wereld niet beter maken maar waarmee ze schaamteloos kunnen doorgaan met de neoliberale economie c.q. het verdienen van bakken geld, het armer houden en onderdrukken en criminalisering van bevolkingsgroepen, het uitbuiten van landen, het plunderen van grondstoffen over de ruggen van grote groepen mensen, het leegroven van onze oceanen en zeeën, kortom met hun praktijken, regeltjes, wetten, afspraken, ronde tafel conferenties, zogenaamde duurzaamheidsdemonstraties en het langzaam vernietigen van de mensheid. Want dat is wat er gaande is: wij vernietigen elkaar of beter: de groot kapitalisten vernietigen niet alleen zichzelf maar hele bevolkingsgroepen die amper kunnen leven omdat zij uitgebuit en misbruikt worden. U leest het goed: het gaat hier niet om de vernietiging van de aarde want van een ding ben ik inmiddels wel overtuigd: de aarde overleeft het wel, alleen de mens niet, zeker niet als het doorgaat in het tempo waarin we nu bezig zijn.


TEN HEMEL SCHREIEND

Het is ten hemel schreiend te lezen dat instituten als WWF, Greenpeace, VN, EU, onze overheid, maar ook grote bedrijven met als koplopers Unilever, Proctor & Gamble, BP, Shell, Tata Steel en dan noem ik slechts enkelen, want de lijst is vele malen langer, zich schuldig maken aan Astrosurfing (zo heet het als ondernemingen zelf protestacties ensceneren om hun eigen belangen voor te doen als het openbare belang). Voorbeeld daarvan is het Unilever Sustainable Living Plan. Als je hun website leest dan springen de tranen ervan in je ogen zo mooi en zo idealistisch, maar het zijn prachtige teksten waar ze reclamemakers miljoenen voor betalen om ons te laten geloven dat ze het zo goed doen. Er is slechts één belang mee gediend: Hun kapitalistische groeidictaat met als aandrijfmotor verspilling, waar geen plek is vrijgehouden voor afzien van consumptie, inclusiviteit, diversiteit, leefwerelden, gelijke rechten of gelijkwaardige beloning van bevolkingsgroepen of behoud van grondstoffen of de aarde.


BUITENPROPORTIONELE AANSLAGEN

Deze blog is een oproep tot massale bewustwording (en aanpassing van ons eigen gedrag en protest). Stop met het geloven van alle Greenwash verhalen die ons op de mouw gespeld worden en gebruik je eigen gezonde verstand.

En als je deze blog niet wilt geloven, lees dan zelf dit boek en laat je meenemen in de verhalen van uitbuiting, onze spilzucht, de schaamteloze overproductie van kleding die ons opjagen per jaar gemiddeld zo’n zestig kledingstukken te kopen. Lees de pijnlijke verhalen over de uitbuiting van lokale bevolkingsgroepen als het gaat over de productie van palmolie in Indonesië waarvan Unilever de grootste afnemer is, de massaproductie van melk waarvan alleen in Nederland per jaar zeventig miljoen (ja 70.000.000) liter wordt weggegooid en reden is waarom in andere delen van de wereld regenwouden en savannes worden vernietigd en de lokale bewoners op botte wijze worden beroofd van hun land. De buitenproportionele aanslagen op goedkope grondstoffen, zoals kobalt voor de batterijen van elektrische auto’s of de samenwerking van de Europese Unie met despoten en oorlogsmisdadigers om eigen welvaart te beschermen, de samenwerking van Unilever, Nestlé en Proctor & Gamble met de Wilmar-groep die bijna de helft van de palmolie handel in de wereld in handen heeft; de omstreden investeringen van de Rabobank in ondeugdelijke en schadelijke landbouwactiviteiten in de zuidelijke landen; de fastfoodketen McDonalds die afneemt van bedrijven als JBS in feedlots (enorme vetmesterijen waar runderen met tienduizenden worden opgesloten en volgestopt worden met antibiotica, hormonen en krachtvoer op basis van mais en soja om na anderhalf jaar geslacht te worden voor de vleesconsumptie). Trots presenteren bedrijven zich als lid van het bestuur van de Global Roundtable for Sustainable Beef waarin JBS, het grootste vleesconcern ter wereld, McDonald, WWF, Cargill, de keurmerk organisatie Rainforest Alliance, chemie concern Bayer, farmaceut Merck Animal Health en Rabobank deel van uitmaken, als de ontwikkelaars van standaards voor de gehele waardeketen waarbij ze ook nog eens trots aangeven dat ze meer dieren per hectare kunnen houden, minder land nodig hebben en dus minder regenwoud hoeven te kappen en tegelijk alle kap en plunderingen van de voorgaande jaren legitimeren. De Rabobank rapporteert in het Rapport Beefing up in Brazil, Feedlots to drive Industry Groth bijna lyrisch over de stralende mogelijkheden van de exporterende Braziliaanse vlees- en voederindustrie. Een industrie die tegen 2023 verdubbeld moet zijn van vier naar negen miljoen runderen per jaar. Ook het WWF doet daar lustig aan mee zoals blijkt uit hun houding tijdens de Global Conference on Sustainable Beef te Denver in 2010, belegd door o.a. Cargill, Mc. Donalds en het WWF waarin gesteld wordt dat in de komende 20 jaar, dus tot 2030, meer runderen in Brazilië het weiland uit moeten naar de feedlots.


MINDERHEID-MEERDERHEIDSOMDRAAIING

Of wat denk je van wat Kathrin Hartmann de minderheid-meerderheidomdraaiing noemt. Daar bedoelen de vleespromotors mee dat als er steeds minder vlees geconsumeerd wordt, er steeds meer koeien overleven en die hebben steeds meer land nodig. Kortom de vegetariërs en veganisten krijgen daarmee het stempel van ‘planeetverwoesters’ en de horde vleeseters worden dan de wereldredders.

Trouwens de Ronde tafel voor Vlees is niet de enige in haar soort. Je hebt ze ook voor Palmolie, Soja, Textiel, Hout, enz. Allemaal gremia die bestuurd worden door belanghebbenden, bedrijven, instellingen, instituten, banken die ons willen laten geloven zo duurzaam bezig te zijn, ondertussen alles legitimeren wat tot op heden fout is gegaan en ons zand in de ogen strooien met groene leugens, ter wille van hun kapitalistische bedoelingen.


TRANEN TREKKENDE RUTTE

Nogmaals: lees het boek en trek je eigen conclusies. En mocht je nou denken dat na het klimaatrapport van deze week de tranentrekkende uitspraak van Mark Rutte dat Nederland Olympisch Kampioen Klimaataanpak wil worden, oprecht is, dan help ik je even herinneren aan het feit dat kabinetsperiode na kabinetsperiode, onder leiding van deze premier, de VVD, met andere regeringspartijen, het onderwerp heeft genegeerd en gebagatelliseerd. Moeten we dan nu geloven dat hij gaat doen wat hij zegt? Dit is weer zo’n en de zoveelste Groene Leugen! En dat geldt ook voor die partijen die straks weer met hem meehobbelen in een nieuwe coalitie en nu ook van alles roepen over dit klimaat rapport.


MAAK JE EIGEN KEUZES

In het begin gaf ik aan dat ik terug zou komen op het feit dat ik dagelijks stappen maak in de verbetering van mijn ecologisch gedrag. Door de ontwikkeling van mijn ecologische intelligentie, weet ik dat uiteindelijk al die 'bakkers van groene leugens' toch een keer om moeten als wij hen, door ons koop- en consumptiegedrag, daartoe dwingen. Dat geldt ook voor onze regering. Misschien niet van vandaag op morgen en ik reken me ook niet rijk dat het gedurende mijn leven allemaal goed zal komen. Maar de gestage druk zal uiteindelijk zo groot kunnen zijn dat er geen alternatieve weg is en dan dringt het ook wel door dat het gedaan moet zijn met de ‘groene leugens’. Als ik naar mijn gedrag van de laatste jaren kijk dan heb ik al grote stappen gemaakt. Het meest recentelijk en naar aanleiding van het boek van Kathrin Hartmann kopen wij geen producten meer dat afkomstig zijn van Unilever. Wellicht een druppel op een gloeiende plaat maar je kent inmiddels wel dat verhaal van die ene druppel in de Arena die voortdurend verdubbeld. Binnen 47 seconden stroomt dan de Arena over! Zo kan dat ook met ons gedrag.


In mijn boek ‘EcQ Ecologische Intelligentie’ vind je allerlei websites van kritische partijen die je kunnen helpen je eigen weg te vinden.


Collectieve bewustwording, dat ik probeer te bereiken met mijn boek en deze blogs, brengen mensen samen, scheppen een solidariteit en biedt ons de kans om van elkaar te leren. Wij zijn met z’n allen bewoners van dit ‘huis’ en moeten daarom de moed hebben niet weg te kijken maar elkaar durven aan te spreken en vooral aan te moedigen anders te kijken en anders te consumeren.


173 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page